MEHMET SOYADIYOK

SAAT

25 Ocak 2013 Cuma

WİNDOWS SERVER 2012


Büyük heyecanla beklediğimiz an geldi. Bulut İşletim Sistemi Windows Server 2012’yi bugün Türkiye’de yaptığımız lansmanla sizlere sunuyoruz. Açılış konuşmasının canlı yayınını Microsoft Türkiye Facebook sayfasından izleyebilirsiniz.
4 Eylül tarihinde (dün gece) Amerika’da yapılan global lansman ile Windows Server 2012’nin genel kullanıma sunulduğu açıklandı. Dünyada sadece çok sınırlı şehirde yapılan bir lansmanla, global lansmanın hemen ertesi gününde Windows Server 2012’yi Türkiye’de sizlerle buluşturduğumuz için çok gururlu ve mutluyuz.
Windows Server 2012, Bulut İşletim Sistemini nasıl hayata geçiriyor önce ondan bahsetmek isterim. Bulut Bilişim, bilgi teknolojileri sektöründe inanılmaz bir değişim ve dönüşüme yol açıyor ve bu sayede kurumların daha hızlı hareket etmelerine, iş gruplarının daha inovatif olmalarına ve aynı anda maliyetlerini düşürmelerine fırsat sağlıyor. Cihazlar ve veri ekponansiyel bir hızla artıyor. Aynı şekilde uygulamalar da. Birbirine sürekli bağlı, devamlı veri üreten ve kullanan tüm bu cihazlar, sürekli ve kesintisiz bulut hizmetleri sunan sunucular üzerinde de muazzam bir talep oluşturuyor.
Bu yeni dönemde, işletim sisteminin temel fonksiyonlarının değiştiğini söyleyemeyiz, işletim sistemi yine donanım kaynaklarını yönetmek ve uygulamalar için platform hizmeti sunma fonksiyonunu taşıyor. Değişen ise, işletim sisteminin yönettiği altyapı ve uygumaların ölçeği, boyutu ve kapsamı: Bir veya birkaç sunucudan yüzlerce ve binlerce sunucu içeren veri merkezlerine doğru bir dönüşüm. Artık işletim sistemi, geleneksel olarak birbirinden ayrı olan sanallaştırma, ağ ve depolama gibi teknolojileri birleştiriyor. İşte biz buna Bulut İşletim Sistemi diyoruz, Bulut İşletim Sistemi tüm altyapı bileşenleri ve uygulamalar için Özel, Barındırılan ve Genel Bulut’larda tutarlı ve sürekli bir platform sunuyor. Microsoft olarak biz, en yaygın kullanılan işletim sistemlerindeki, uygulamalardaki ve bulut hizmetlerindeki eşsiz mirasımız ve tecrübemizle, Windows Server 2012 ve Windows Azure temelli Bulut İşletim Sistemini sizlere sunuyor ve kurumların sınırları olmayan bir veri merkezine kavuşmalarını sağlıyoruz.
Bulut İşletim Sistemine olan ihtiyaçların temel nedenleri çok açık: BT organizasyonları, her geçen gün daha çevik ve esnek olması gerekirken aynı zamanda daha az kaynakla daha çok üretken olmak zorunda. Daha fazla verimliliğe, yüksek sürekliliğe ve otomasyona ihtiyaç duyuyorlar. Günlük operasyonel yönetim ihtiyaçlarında daha az vakit harcayıp, iş gruplarına yeni yetenekler ve çözümler sunacak inovasyona daha fazla vakit ayırmak zorundalar.
Windows Server 2012, her boyuttaki firmanın Bulut Bilişim’in avantajlarından yararlanmasını sağlayarak modern bir veri merkezinin temelini oluşturuyor ve BT gruplarının bu ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. Bu yeni işletim sitemi; Microsoft’un sunduğu 200’ün üzerinde bulut servisini barındıran, global yüz binlerce sunuculuk veri merkezlerimiz tecrübesiyle geliştirildi ve bu sebepten ötürü bulut bilişim için geliştirilmiş, bulut bilişimden doğan tek sunucu. Windows Server 2012, sanallaştırma, depolama, ağ ve otomasyon teknolojilerindeki yüzlerce yeni özellik ve geliştirmeyle sunucu işletim sistemini yeniden tanımlıyor. Bu sayede kurumlar; veri merkezlerinin ve uygulamalarının hızında, ölçeğinde ve gücünde büyük değişimi görebilecekler.
Bu yüzlerce yeni ve geliştirilmiş özellik arasından birkaç tanesi şöyle:
  • Hyper-V: Hyper-V’nin bu yeni sürümle beraber bulut ölçeğine kavuşmasıyla, artık sanallaştırılamayacak herhangi bir uygulama ve iş yükü kalmıyor. Mesela, tüm SQL veritabanlarının %99’u Windows Server ile kolaylıkla sanallaştırılabiliyor. Yeni Hyper-V, 64 sanal işlemci ve sanal makine başına 1TB bellek desteği ile dünya üzerindeki tüm sanal makineleri destekleyebiliyor.
  • Ağ Sanallaştırması: Ağ Sanallaştırması ile kurumlar, paylaşılan ağ altyapısı üzerinde farklı iş gruplarını, müşterilerini veya farklı iş yüklerini birbirlerinden izole ederek çoklu kullanıcılı (multi-tenant) yapılar için yazılım tabanlı ağ altyapısı sunabilecekler.
  • Depolama Alanları: Endüstri standardı donanımlar üzerinde yüksek süreklilik sunan depolama havuzları oluşturmak artık Depolama Alanları ile mümkün. Benzer bir şekilde sunucu kümelerini yama veya bakım zamanlarında bile sürekli erişilebilir kılmak mümkün.
  • Powershell: Bulut ölçeğinde sunucu yönetimi için, 2400’ün üzerinde cmdlet ile en yüksek seviyede otomasyon ve manuel operasyonların kaldırılması artık tamamıyla mümkün
mstr
Bunlar yüzlerce yeni özellik arasından sadece birkaçı. Gelecek yazılarımızda ve bugünkü etkinliğimizde daha birçok yeni özellikten detaylıca bahsedeceğiz.
mstr
Dünyada ve Türkiye’de birçok kurumsal müşterimiz Bulut Bilişim’in getirdiği ve Windows Server 2012’yle gelen bu avantajlardan yararlanmak için Windows Server 2012’yi kullanmaya başladı. Windows Server 2012’yi kullanmaya başlamış kurumlar, daha ilk uygulamalarda bile çok büyük değer gördü. Dünyanın dört bir yanındaki 70 ilk uygulayıcı müşteri arasında yapılan araştırma, bu kurumların ortalama olarak, kesinti süresinde %52 azalma, iş yükü dağıtımı süresinde %41 azalma ve çalışan başına yıllık 15 saat verimlilik süresi tasarruf beklediklerini gösterdi. Ankete katılan şirketlerin %91′i, sunucu yönetim işgücünde ciddi bir azalma beklerken %88′i ağ yönetim işgücünde azalma bekliyor. Bu kurumların %100’ü sanal makine iş yüku yoğunlunun artacağını öngörürken, her gün artan veri miktarına rağmen Windows Server 2012’nin getirdiği yeni özellikler depolama alanında %20 ile %40 arasında azalma bekliyorlar.
Türkiye’den de bir çok müşterimiz Windows Server 2012’yi beta sürecinden başlayarak test edip kullanmaya ve faydalarından yararlanmaya başladı.
Türkiye’nin en büyük BT firmalarından olan ve finans sektöründeki yurtiçi ve yurtdışı müşterilerine çözümler ve hizmetler sunan Fintek, hizmet sunduğu kurumların ihtiyaçlarına hızla ve verimli bir şekilde yanıt verebilmek için Windows Server 2012 ile sanallaştırmanın ötesinde özel bulut yapılarını incelemeye ve kullanmaya başladı. Fintek, NIC teaming, Hyper-V Canlı Aktarım, Hyper-V Storage Canlı Aktarımı ve Hyper-V Replica gibi özellikleri kullanarak hem maliyetlerini düşürdü hem de çok daha güçlü ve çevik bir BT altyapısına kavuştu. Fintek Windows Server 2012 deneyimini şöyle özetliyor: “Windows Server 2012, çok yüksek seviyede esnek, sağlam ve güçlü bir sanallaştırma platformu sunuyor. Mesela, Hyper-V Replica özelliği ile sadece birkaç tıklamayla, sanal makineleri depolama sistemleri, sunucu kümeleri ve farklı lokasyonlardaki veri merkezleri arasında taşıyabiliyoruz. Bu kurumumuz için büyük bir fayda..”
Yine Türkiye’nin önde gelen bankalarından biri olan Finansbank da Windows Server 2012’yi kullanmaya ilk başlayan kurumlardan biri. İş gruplarına inovatif hizmetler sunmak için çevik, yüksek ölçeklenebilir, kolay yönetilen ve aynı zamanda düşük maliyetli bir sanallaştırma platformu için Windows Server 2012 Hyper-V’yi test edip kullanmaya başlayan Finansbank, ortak depolama alanı olmadan Hyper-V Canlı aktarım, Hyper-V Replica, dinamik bellek yönetimi ve bant genişliği yönetimi gibi özellikleri kullanıp hem maliyetlerini düşürdü hem de daha çevik ve daha sürekli bir yapıya sahip oldu. Finansbank tecrübesini şöyle özetliyor: “Bankanın ve müşterilerinin ihtiyaçlarının tam karşılandığından emin olmak istedik. Windows Server 2012’nin bizler için neler yapabileceğini görebileceğimiz farklı senaryoları kullandık. Mutlulukla soyleyebiliriz ki Windows Server 2012 bunları başarıyla ve kolaylıkla sağladı.”
Windows Server 2012’yi TAP programı (Technology Adoption Program) çerçevesinde 2012 Şubat ayından itibaren kullanmaya başlayan DorukNet, önemli verimlilik, performans ve yönetim avantajları elde ederek müşterilerine daha güçlü hizmetler sunmaya başladı. DorukNet’e göre geçiş kararını hızlandıran en büyük sebeplerden biri Hyper-V ve Windows Server 2012 Cluster servisindeki önemli geliştirmeler oldu. Hyper-V Replica ile felaketten kurtarma çözümlerinin çok kolaylaşması, artan vCPU desteği, iki sunucu arasında paylaşım olmaksızın canlı taşıma yapılabilmesi DorukNet’in kararını daha da netleştirdi. DorukNet böylece daha gelişmiş bulut bilişim hizmetlerini yüksek performans, erişilebilirlik ve yönetilebilirlikle müşterilerine Windows Server 2012 ile sunmaya başladı.
Yukarıda bahsettiğimiz bu başarı hikayelerine ek olarak, bugünkü etkinliğimizde yine Windows Server 2012’yi aylar öncesinden kullanmaya başlayan Turk Telekom ve Koçsistem başarı hikayelerini de sizlere sunacağız. Tüm bu başarı hikayelerine ek olarak, Windows Server 2012, Türkiye’de binlerce kere indirildi ve müşterilerimiz ve iş ortaklarımız tarafından kullanılmaya başladı.
                                                         VİDEOLU ANLATIM

                                     
Son olarak özetle iş ortaklarımızın Windows Server 2012 için hazırlıklarına da kısaca değinmek isterim. Aralarında HP, Dell, IBM, Cisco, Fujitsu’nun da bulunduğu üreticiler hali hazırda 100’ün üzerinde Windows Server 2012 için logo almış ve sertifike edilmiş sunucu, ağ ve depolama sistemlerini şimdiden sunmaya başladı. Yazılım firmaları hızla uygulamalarını Windows Server 2012 için sertifikalandırıyor. Yüzlerce yazılım firması yazılımlarını Windows Server 2012 için tamamlıyor. 7500’ün üzerinde iş ortağımız Yönetim ve Sanallaştırma veya Sunucu Platformları alanında sertifikasyonlarını tamamladı ve Windows Server 2012 için hizmet sunmaya başladı. Yine bugünkü lansmanımızda birçok sponsor iş ortağımız Windows Server 2012 ile kurulumlarını, demolarını sizlere sergiliyor. Evet, iş ortaklarımız Windows Server 2012’yi heyecanla bekliyordu ve lansmanla beraber iş ortağı ekosistemizin de Windows Server 2012 için hazır olduğunu mutlulukla görüyoruz.
Windows Server 2012; Windows Azure, SQL Server, System Center ve ile beraber kurumlara kendi tercihleri ve ihtiyaçları doğrultusundaki buluttan uygulamaları ve servisleri sunup yönetmelerine olanak sağlarken son kullanıcılara da verilerine ve uygulamalarına istedikleri cihazlardan ve istedikleri yerden ulaşmalarına olanak sağlıyor. Kurumlar, Windows Server 2012 ile beraber var olan yatırımlarını ve birikimlerini koruyarak Bulut İşletim Sisteminin faydalarından yararlanabilecekler- vizyonumuz sınırları olmayan bir veri merkezi…
Windows Server 2012’nin genel kullanıma açılmasıyla büyük bir heyecan ve mutluluk taşıyoruz, ama Windows Server 2012’yi kullanmaya başlayan müşterilerimiz ve iş ortaklarımızdan aldığımız çok olumlu geri bildirimlerle bu heyecanımız artıyor. Vizyonumuz Bulut İşletim Sistemi ve Windows Server 2012 ile kurumların Bulut İşletim Sistemini gerçekleştirdiklerini görmek çok mutluluk verici. Sizleri de hemen Windows Server 2012’yi kullanmaya davet ediyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder